Radio Netherlands Worldwide

SSO Login

meer inlog mogelijkheden:

Close
  • Facebook
  • Flickr
  • Twitter
  • Google
  • LinkedIn
Home
Zaterdag 20 december Aworaki.nl - de website met nieuws en achtergronden voor Antillianen
Jamaloodin
Map
Willemstad - Curaçao,
Willemstad - Curaçao,

Jamaloodin: 'Zakenman zijn is moeilijker dan ministerschap'

Gepubliceerd op : 8 februari 2011 - 5:37 pm | door Kelly van der Kwast (Foto: Kelly van der Kwast)
Lees meer over:

Ruim 100 dagen regeert de nieuwe ministerploeg op Curaçao. Wie zijn die bewindslieden en waar staan ze voor en wat is hun visie op de ontwikkeling van het land Curaçao?
In een serie portretten nemen we een kijkje achter de schermen.

Profiel George Jamaloodin

Naam: George Ranshid Mohammed Jamaloodin.
Geboortedatum: 21 december, 1976, te Steenrijk, Curaçao. Ouders zijn van Arabische – Surinaamse afkomst.
Burgerlijke staat: ongehuwd / alleenstaande vader. Jamaloodin heeft tien jaar samen gewoond met de moeder van zijn kinderen. “Nu ben ik single” , zegt hij.
Aantal kinderen: drie - Denzel (15), Naiser (13) en Maxime (11).
Vooropleiding: Mavo 4 diploma. Middelbaar Administratief Onderwijs (MAO) en PB Boekhouden te Radulphus College, maar eindexamen hiervan  niet gedaan.
Werkverleden: hij komt uit de privé-sector. Hiervoor was hij directeur van Speedy Security. Hij heeft ook een autoverhuurbedrijf gehad.
Politiek verleden: Jamaloodin heeft geen politiek verleden. Hij is door zijn vriend Minister president Schotte twee weken voor de officiële inlevering van de ministerlijsten overgehaald mee te doen en zich kandidaat te stellen voor een ministerpost.
Politieke visie: sociaal democratisch.
Partij: Movementu Futuro Korsow (MFK).
Ministerspost: Minister van Financiën
Beschrijving post: het verbeteren van het financiële, fiscale- en douanebeleid om te komen tot een verantwoorde, doelmatige en rechtmatige verwerving en besteding van de overheidsmiddelen. Bewaken van overheidbudget.
Religie:  Katholiek. “Ik probeer het bij mijn kinderen over te brengen; ik ga ongeveer één keer in de twee weken naar de kerk.”

Deel 8: George Jamaloodin, minister van Financiën

Jamaloodin komt uit de private sector. Hij heeft zijn hele leven hard gewerkt. Op zijn twintigste begon hij zijn eigen autoverhuurbedrijf. Nu zit hij - enigszins onverwacht - in de politiek.

Twee weken voordat de officiële lijsten van ministers moesten worden ingeleverd zij hij ‘ja’ op aandringen van Gerrit Schotte. De twee zijn bevriend, en premier Schotte overtuigde de zakenman om de politiek in te gaan.  

Vanaf zijn veertiende stond Jamaloodin op zaterdag bij zijn vader in de Imelda snèk: “Dat was de discipline. En dat heeft me echt geholpen. Als je iets wil, moet je werken. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen.”

Streng en dynamisch
De discipline en strenge regels waarmee Jamaloodin is opgevoed, geeft hij door aan zijn eigen kinderen. Als vader van drie tieners zegt hij streng te zijn. “Maar op latere leeftijd bedanken ze me dat ik zo streng was”, meent hij.  Van zijn kinderen, die all drie op de International School Curaçao zitten, verwacht hij hoge cijfers en constante terugkoppeling aan hun ouders. Zo moeten de agenda’s, bijvoorbeeld, dagelijks getekend worden.

In zijn ministerie is hij even rigoureus. “Alle papieren die ik binnen krijg, probeer ik binnen acht uur af te handelen. Ik houd niet van red-tape. Ik wil van deze regering een red-carpet regering te maken”, aldus Jamaloodin.

“Zoals je ziet is mijn tafel hier netjes. Ik probeer alles wat bij mij binnenkomt snel te verwerken. Ik blijf tot laat op kantoor om alles netjes uit te werken. Ik wil het goed doen en vlug. Zodat in ieder geval de minister van Financiën geen red-tape veroorzaakt”. 

Ervaring
De Jamaloodin-familie is een zakenfamilie. “Mijn broer is van Robbies Lottery. Mijn vader deed zaken. Mijn moeder ook. Dat hebben we in de familie altijd gedaan. Ik had een autoverhuurbedrijf toen ik twintig was”, aldus de minister.

Zelf vind de jonge Jamaloodin dat hij in de private sector genoeg ervaring heeft opgedaan om minister te kunnen zijn. Daar heb je, volgens Jamaloodin, geen politieke achtergrond voor nodig. Die politieke ervaring zou het land tot dusver niet hebben geholpen. Hij haalt de voormalige regering aan als voorbeeld: “16 jaar politieke ervaring, zijn wij er op vooruit gegaan?”

“Eigenlijk, om je eerlijk te zeggen, is het moeilijker om een succesvolle zakenman te zijn dan om minister te zijn. Hier heb ik negen andere ministers met wie ik de taken deel. En ik heb adviseurs.”

Gerelateerde artikelen

 

 

 

 

 

 

 

George Jamaloodin voelt zich verantwoordelijk voor de financiële zekerheid van het eiland. Zijn acties onderstrepen dit, vindt hij zelf: “Het veel bekritiseerde belastingsplan 2011, de nieuwe regeling dat ministers niet meer businessclass mogen vliegen op routes die minder dan drie uur duren en de aankomende stappen om de kosten van de overheid af te slanken, zijn hier het bewijs van”.

Motivatie
“De overheid heeft mij niets extra’s aan te bieden, wat ik niet al had. Ik kom uit de private sector. En ik doe dit omdat ik wil bijdragen aan een beter Curaçao. Ik wil een positieve verandering in mijn land zien. Ik wil niet achter een gordijn staan en aan de touwtjes trekken. Als je verandering wilt zien, moet je het zelf doen en jezelf verkiesbaar stellen”, zegt Jamaloodin.

Binnen vier jaar wil de minister de financiële sector en het beheer van de kas van de overheid sterker maken. Maar belangrijker nog: hij wil Curaçao van haar dure belastingsstelsel af helpen zodat het financieel aantrekkelijk wordt hier te investeren: “Wat uiteindelijk moet leiden tot de laagste werkeloosheidscijfers in zestien jaar.

“Ik ben nu bezig met het belastingplan. Het is een plan van vier jaar. Ieder jaar moet het nog aantrekkelijker worden. We hebben nog een paar ideeën, maar die wil ik nog niet naar buiten brengen. Dat komt wel, nog binnen mijn ambtsperiode”, aldus Jamaloodin. 

Download
George Jamaloodin in gesprek met Kelly van der Kwast

Reacties en discussie

Wimpiri 8 februari 2011 - 11:46 pm / Curaçao

Ja ik barst ook van de ideeën. En die Internationale school is toch geen privé school hè, wel ? laat Wiels het maar niet horen.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <p> <br>
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Video
Videoverslag afscheid Caribische redactie
Een videoverslag van de slotuitzending en het afscheid van de Caribische...

Uitzending gemist

Aanbevolen video's

Churandy Martina als verslaggever
De olympiërs reizen na de Olympische Spelen per trein vanuit Londen...
Cubaanse honkballer verdwenen in Nederland
De Cubaanse honkballer Aledmis Díaz is afgelopen weekend verdwenen...

Linea Recta

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

Aworaki

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag